Over sjamanisme

Sjamanisme

Het sjamanisme is waarschijnlijk de oudste spirituele stroming op aarde. Het gaat er vanuit dat men in eenheid en evenwicht is met alles wat leeft. Het is een voorloper van vele andere religieuze tradities. Het sjamanisme is oorspronkelijk ontstaan in Siberië en Mongolië, maar komt nu voor op elk werelddeel. De sjamanistische cultuur gaat er vanuit dat alles een ziel heeft: mensen, dieren, planten, stenen, sterren, etc. En dat alles met alles verbonden en gelijkwaardig is. In de sjamanistische cultuur gaat men daarom ook zorgvuldig om met alles wat de natuur te bieden heeft. Daarnaast kennen ze grote kracht toe aan het dierenvolk. De Indianen en de Aboriginals gaan hier ook vanuit. Zo zijn er zogenaamde totemdieren, dierengeesten of krachtdieren.

Doordat alles een ziel heeft, is er ook sprake van een geestenwereld. Volgens de sjamanen zijn er drie werelden: de bovenwereld, de benedenwereld en de middenwereld. Deze laatste is onze fysieke wereld. In de boven- en benedenwereld bevinden zich de gidsen, geesten en voorouders, zogenaamde spirits. Een sjamaan legt contact met deze ‘helpers’ en is een soort brug, een tussenpersoon, tussen de mensen en de geestenwereld.

Ziekte do0r disbalans

In het sjamanisme zien we dat alle ziekten -emotioneel, mentaal, lichamelijk en spiritueel- op dezelfde manier worden behandeld. Welke vorm het ook aanneemt: elk soort ziekte brengt disbalans in iemands leven. Een disbalans ontstaat omdat bepaalde in- en/of externe aangelegenheden niet in evenwicht zijn. Hierdoor kun je chronische gezondheidsklachten of een depressie ervaren en zelfs ongeluk aantrekken. Dat betekent dat je niet in je kracht staat. Dit kan via sjamanistische rituelen weer worden geheeld en in balans worden gebracht.

Vaak in trance maakt de sjamaan gebruik van dieren, planten, bomen en andere natuurwezens om mensen te helpen hun persoonlijke problemen aan te pakken en ziektes te genezen. Een sjamaan helpt verstoord evenwicht weer in balans te brengen. Een sjamaan heeft verschillende functies: dokter/healer, psycholoog, priester, paragnost en zorgt voor de mensen uit de stam. Het woord sjamaan betekent letterlijk ‘iemand die weet’.

 

BEN IK EEN SJAMAAN?