Ben ik een sjamaan?

Toen ik zelf een sessie bij een echte Shipibo sjamaan bijwoonde vroeg ik haar; ‘kun je hier in het Westen ook als sjamaan geboren worden?’ Haar antwoord was kort en bondig; ‘Je kunt hier wel als sjamaan geboren worden maar als je geen maestro hebt kun je niks met je gaven.’

Ik heb mij altijd anders gevoeld maar dat is eerder de kop ingedrukt dan aangemoedigd door een maestro.

Nee, ik ben geen sjamaan. Ik voel mij wel enorm aangetrokken tot hun manier van werken. De methoden die sjamanen gebruiken werken bij mij op persoonlijk vlak al jaren erg goed. Als je op een dag ontdekt wat je krachtdier is en je kunt een manier vinden om dit dier vóór je te laten werken in plaats van tegen je, dan gebeuren er krachtige dingen!

Lastig vind ik het soms ook omdat in het sjamanisme alles mythisch is. Therapieën zijn psychologisch of medisch goed te onderbouwen omdat onze hersenen het onderbouwde snappen. Bij mystiek kun je wel onderbouwen maar het onderbouwde komt alleen maar aan als de ontvanger bereid is vanuit een ander perspectief te kijken. Het is een andere werkelijkheid dan dat je tot nu toe hebt aangenomen.

Ook al ben ik geen sjamaan ik geloof met heel mijn hart dat de wereld beter wordt wanneer mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen healing, en het sjamanisme sluit daar perfect bij aan. Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar zijn er aardig wat maestro’s langsgekomen maar de grootste maestro was ik zelf. Wíj zijn het die onszelf leren omgaan met onze tekortkomingen en onze verzonnen tekortkomingen. Wíj zijn het die transformeren.

Ik help jou om in díe kracht (terug) te komen, op een eigen manier met veel sjamanistische invloeden.

Als je niet verandert, verandert er niks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *