Microdosing

Microdosing

md healing herbs
MD met psychedelica

Wat is microdoseren?

Vaak bevat een microdosering een tiende deel van een ‘actieve’ dosis psychedelische geneesmiddelen (psychedelica). Met ‘actief’ wordt bedoeld dat je ervan gaat hallucineren. De samenstelling van de microdoseringen zijn echter laag genoeg zodat je er niet van gaat hallucineren en hoog genoeg om wel profijt te hebben van de potentiële voordelen van deze middelen.

Waarom microdoseren?

Voordelen van gebruik van deze lage-dosis psychoactieve middelen zijn bijvoorbeeld een verbeterde focus en een verhoogde creativiteit. Ook behandelen veel microdosers hun depressies of angsten hiermee.

Microdosering gebruik je om goede eigenschappen te verwelkomen en/of slechte los te laten. Denk bij verwelkomen aan: beter in balans, vitaler, een gezonde libido, verhoogde weerstand, meer zelfvertrouwen, enz.

Denk bij loslaten aan: (chronische) pijn, depressies, oververmoeidheid, zwakke weerstand, beperkende overtuigingen, enz.

Belangrijk is dat je bij elke microdosering een intentie of doel uitspreekt. Wat wil je loslaten en wat zou je willen verwelkomen?

Het product dient tenminste een maand gebruikt te worden om te ondervinden of je de voordelen ervan ervaart.

Wat is psychedelica?

Psychedelica of wel hallucinogenen zijn drugs die, wanneer je een macrodosis neemt, je gewone alledaagse bewustzijn veranderen. Alles wat je zintuigen waarnemen verandert. Dat kan zover gaan dat je dingen hoort, ziet, ruikt, voelt of proeft die je normaal niet kunt waarnemen of voelen. Objecten lijken soms te vibreren of te bewegen. Kleuren zijn levendiger. Zelfs je besef van tijd en ruimte verandert. Psychedelica is een product met een psychoactieve stof. Dit is echter niet het geval bij microdosering omdat hier sprake is van een hele lage dosis.

Kun je gaan trippen van een microdosering?

Nee, dat is juist niet de bedoeling. Dan heb je teveel genomen. Je kunt wel subtiele effecten waarnemen maar je neemt een microdosering nooit om te trippen. Microdoseren mag geen psychedelische effecten en visuele verstoringen veroorzaken.

Zijn psychedelica verslavend?

Wie aan drugs denkt, denkt aan verslaving. Het zal misschien verbazen, maar de meeste psychedelische drugs zijn niet verslavend. Dat komt omdat ze inwerken op heel andere hersengebieden dan verslavende drugs.

Wat zijn de bekendste psychedelica?

Psilocybine is het werkzame bestanddeel van ‘magic mushrooms’, paddenstoelen waarvan je gaat hallucineren.

LSD werd voor het eerst gemaakt in een laboratorium in Zwitserland, in 1938. Het wordt meestal verkocht in de vorm van kleine postzegeltjes met een kleurrijke afbeelding.

Mescaline komt onder andere uit de Peyote-cactus, die vooral voorkomt in het noorden van Mexico. Het wordt daar al eeuwen gebruikt bij rituelen.

DMT vind je in ayahuasca, een brouwsel afkomstig uit het Amazonewoud. Daar wordt het al eeuwen gebruikt als plantmedicijn.

Kun je ook microdoseren zonder psychedelica?

Dat kan zeker! Je kunt heel goed microdoseren met allerlei verschillende soorten planten zonder psychoactieve stof, ook wel healing herbs genoemd.

Cannabis bijvoorbeeld bevat geen psychoactieve stof en wordt wereldwijd gebruikt bij pijn, ziektes, lichamelijke ongemakken en om de weerstand te verhogen. Voor iedere klacht of ongemak kun je wel een helende plant vinden.

Wat zijn ‘healing herbs’?

Healing herbs worden gemaakt van planten, veelal uit het Amazonegebied en worden al duizenden jaren gebruikt door tribes als medicijn of als teacher. Healing herbs kun je vergelijken met voedingssupplementen. Ze vullen tekorten aan in ons lichaam. Tekorten kunnen ontstaan door leefstijl, stress en leeftijd en worden vaak bestreden met synthetische medicatie. Healing herbs zijn helers uit de natuur en als we nog in deze natuur zouden leven zouden we ze binnenkrijgen. Inheemse volkeren benaderen ziektes en tekorten op een andere manier. Volgens hen is ziekte, in welke vorm dan ook een teken van disbalans. Door te microdoseren zou je deze balans kunnen herstellen.

Wat is de werking van microdoseren?

De meest voorkomende effecten zijn:

 • Meer energie
 • Helder(der) denken
 • Toegenomen probleemoplossend vermogen
 • Introspectie
 • Meer creativiteit
 • Emotionele connectie maken met mensen om je heen
 • Bewuster leven
 • Beter concentratievermogen
 • Meer in het nu leven
 • Meer tevredenheid, acceptatie en rust.

Hoe werkt de dosering?

James Fadiman, de grondlegger van wetenschappelijk onderzoek naar microdoseren, heeft een routineschema opgesteld:

 • Dag 1: microdoseer dag
 • Dag 2: overgang dag
 • Dag 3: normale dag
 • Dag 4: microdoseer dag.

Dit schema kun je aanhouden maar je kunt ook ‘voelen’ wat voor jou het beste werkt. Las na een maand een pauze in van een paar dagen tot een week. Bij sommige microdoseringen neem je geen pauze, bijvoorbeeld als je micro doseert tegen pijn.

Het is aan te raden om een dagboekje bij te houden waarin je omschrijft wat je ervaart. Daarmee krijg je inzicht in de subtiele veranderingen. Gebruik het product in ieder geval één maand om te kijken of het bij jou en bij jouw situatie past.

LET OP! deze producten zijn niet bestemd voor (zelf)diagnose, genezing of voorkomen van ziektes. Neem bij ernstige gezondheidsklachten altijd contact op met een (huis)arts.

 

md healing herbs
MD met psychedelica

Gebruik het contactformulier Voor meer info, je bestelling of voor je aanmelding!